EU OSHA tarafından sıcak havada çalışma konulu webinar gerçekleştirildi.
15.09.2023

EU OSHA tarafından sıcak havada çalışma konulu webinar gerçekleştirildi.

Küresel ısınmanın da etkisiyle dünya genelinde sıcaklıkların artması ve rekor seviyede sıcaklıklarının kaydedilmesi sıcak hava koşullarının iş dünyası ve ekonomi üzerinde ne gibi etkiler doğuracağını sorgulamayı zorunlu kılmaktadır.

2019 yılında Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yayımlanan 'Daha sıcak bir gezegende çalışmak - Isı stresinin işgücü verimliliği ve insana yakışır iş üzerindeki etkisi' adlı raporda küresel ısınmanın ısı stresi ve ekstrem hava olaylarını daha yaygın hale getireceği ve bu durumun gerek ekonomiler ve gerekse çalışma hayatı üzerinde büyük etkileri olacağı belirtilmekteydi (İlgili rapora buradan ulaşabilirsiniz). Nitekim son iki yaz döneminde kayda geçen en yüksek sıcaklıkların görülmesi endişelerin yerinde olduğu gösterdi. İş sağlığı ve güvenliği bağlamında Avrupa Birliği İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı (EU OSHA) tarafından 15 Mayıs 2023 tarihinde yayımlanan 'İş hayatında Sıcak' konulu rehberde ise sıcak hava koşulları sebebiyle ortaya çıkabilecek ısı stresi ve ısıyla ilgili rahatsızlıklara dikkat çekilmekte, koruyucu tedbir ve tavsiyelere yer verilmekteydi (İlgili rehbere buradan ulaşabilirsiniz).

Tüm bu gelişmeler, dünya genelinde birçok ülkede sıcak hava koşulları ile mücadele konusunda etkinliklerin organize edilmesini ve konuya olan farkındalığın artırılmasını gerekli kılmaktaydı. Nitekim EU OSHA hem konunun önemine dikkat çekmek hem de ilgili rehberini tanıtmak amacıyla 14 Eylül 2023 tarihinde 'İşyerinde Sıcak' temalı bir webinar gerçekleştirdi.

Ülkemizin de temsil edildiği ve üye ülkeler ile aday ülkelerin çalışmalarını paylaşabilmesine imkan sunan webinarda iklim değişikliği, ısı stresi ve ülke örneklerine dair konularda sunumlar gerçekleştirildi. Ülkemiz adına Genel Müdürlüğümüz Uluslararası İşbirlikleri Şubesi Çalışma Uzmanları Aygül GÜREL ve Betül Canan ÖZKAHRAMAN ile İnşaat Şubesi Çalışma Uzmanı Nurullah TAŞ'ın katılım sağladığı etkinlikte ülkemizin konuya yaklaşımı ve yürütülen teknik çalışmaların* ifade edilmesi sağlandı.

*Sıcak havada çalışma ile ilgili dokümanlarımıza web sitemiz 'Yayınlar' bölümünden erişebilirsiniz.