Oruçlu olarak çalışırken daha dikkatli olunmalı!
08.03.2024

Oruçlu olarak çalışırken daha dikkatli olunmalı!

2024 yılında 11 Mart-9 Nisan arasına denk gelen Ramazan ayı sebebiyle ortalama 14 saat civarında oruç tutulacak olup özellikle ağır ve fiziksel güç gerektiren inşaat işlerinde açlık ve susuzluk halinin etkileri daha çok hissedilmektedir.

Ramazan ayı ile birlikte günlük hayattaki değişiklikler çalışma hayatını da etkilemekte ve uykusuzluk, açlık ve susuzluk halleri sebebiyle vücut üzerinde bazı olumsuz etkiler ortaya çıkabilmektedir. Özellikle adaptasyon sürecinde olunan ilk hafta iş kazası riskinin artması nedeniyle önemlidir.

Açlık sonucu kan şekerinin düşmesiyle vücutta halsizlik ve uyuşukluk ortaya çıkması, konsantre olmakta zorluk yaşama, daha çabuk yorulma ve sinirlenme ve özellikle açlık seviyesinin arttığı zamanlarda baş ağrısı ve mide bulantısı yaşama sıkça karşılaşılabilecek bazı durumlardır. Ayrıca inşaat sektörü gibi açık ve sıcak hava altında çalışanlarda susuzluğun etkileri çok daha fazla hissedilmektedir.

Olumsuz etkilere karşı; sahura kalkma, iftarı zamanında yapma, dengeli ve sağlıklı beslenme, yeterli şekilde uyuma, iftar sonrası süreçte yeterince su tüketme ve sıvı kaybına yol açan kafeinli içeceklerden uzak durma gibi en temel hususlara öncelikle dikkat edilmelidir.

Çalışma hayatı özelinde ise Ramazan orucunun etkileri göz önüne alınarak işyeri risk değerlendirmesi gözden geçirilmeli ve kritik faaliyetlere (makine kullanımı, yüksekte çalışma gibi) ayrı bir önem verilmelidir.

Yorucu işlerin daha erken saatlerde yapılması, sıcak saatlerde iç mekânlarda çalışılması, iş yükünün azaltılması gibi faaliyet ve iş programı bazında planlamalar yapılmalıdır.

Kısa süreli dahi olsa verilecek bir dinlenme molasının beyin fonksiyonları üzerinde son derece olumlu etki oluşturacağı bilinmeli ve molalar teşvik edilmelidir.

Yorgunluk ve dehidrasyonun belirtileri hakkında çalışanların farkındalığı arttırılmalıdır. Çalışanlar yeterli şekilde denetlenmeli ve yalnız çalışmaktan kaçınılmalıdır. Olası sağlık sorunlarına karşı ilk yardım, acil tıbbi müdahale gibi hususlarda gerekli planlamalar yapılmalıdır.

Ramazan ayı süresince performans beklentileri konusunda gerçekçi olunmalı ve oruçlu çalışanların üretkenlik noktasında geçici düşüşler yaşayabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Oruçlu çalışmaya dair dokümana sitemiz 'Yayınlar' bölümünden ulaşabilirsiniz.

Hayırlı ve Sağlıklı Ramazanlar Dileriz.