İnşaat Şubemiz 6. yaşını kutluyor!
28.12.2023

İnşaat Şubemiz 6. yaşını kutluyor!

Sektörel Risk Yönetimi Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren İnşaat Şubemiz 'Güvenliğimizi Birlikte İnşa Edelim' mottosuyla 2017 yılından bu yana paydaşlarımızı bilgilendirmeye devam ediyor.

İnşaat Şubesi olarak 'Güvenli İnşaat' temalı faaliyetlerimize ara vermeden altı yıldır devam ediyoruz. 2017 yılı Aralık ayı sonu itibarıyla kurulan şubemiz öncelikli çalışma alanları ve  planlanan hedefleri doğrultusunda ilk aşamada sektöre özel bir web sitesinin açılması hususunda çalışmalarda bulunmuş ve 28 Nisan 2018 Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Gününde sitemiz sektörün hizmetine açılmıştır. Aynı zaman zarfı içerisinde bir yandan da Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği'nin güncellenmesi çalışmalarına odaklanılarak 2018 yılı sonu itibarıyla önemli ekleme ve değişiklikler ile yönetmeliğin son halinin yayımlanması sağlanmıştır. Paydaşlarımızdan yapılan geri bildirimler ve ihtiyaç görülen durumlar dikkate alınarak web sitemiz ara yüzü yenilenmiştir. İnşaat işyerlerinde (41, 42 ve 43 no'lu nace kodları) meydana gelen ölümlü iş kazaları yıllar bazında detaylı şekilde analiz edilerek ilgili veriler paylaşılmış ve sektörde kritik öneme haiz iş kazası türlerine yönelik farkındalığın arttırılması amaçlanmıştır.

Kuruluş hedeflerinin başında sektör taraflarının teknik bilgi ve farkındalığının arttırılması ile doğru bilgi ve saha uygulamalarının yaygınlaştırılması olan Şubemiz 2019 yılı itibarıyla güvenli inşaat teması altında özellikle yüksekte çalışma konusuna odaklanmış ve 'Yüksekte Güvenli Çalış Kampanyası' kapsamında pek çok etkinlik düzenlemiştir. 2020 yılında ülkemizde görülen Kovid-19 salgını döneminde teknik çalışma grupları marifetiyle sektöre yönelik bilgilendirmeler yapılmış ve yayınlar hazırlanmıştır. Sonraki süreçlerde birçok paydaşımız ile etkinlik ve toplantılar organize edilmeye devam edilmiştir. Bir yandan da (özellikle 2019 yılından itibaren) teknik dokümantasyon çalışmalarına odaklanılmış ve sektörün ivedi olarak bilgiye ihtiyaç duyduğu konularda paydaşlarımızın önerileri ve şubemize iletilen sıkça sorulan sorular da dikkate alınarak çeşitli yayınlar (teknik dokümanlar, sunumlar vb.) hazırlanmıştır.

Şubemizin 6. yaşını kutladığı 28 Aralık 2023 tarihi itibarıyla;

- Okunması kolay ve paydaşlarımıza kısa zamanda temel bilgileri sunmayı amaçlayan 30 farklı konuda 100 adet bilgi kartı,

- 17 adet rehber,

- 27 adet sunum,

- Çeşitli nitelikte (kontrol listesi, infografik vb.) 17 adet diğer yayın,

- Sektöre yönelik 14 adet poster ile

- İş kazası yıllıkları özelinde 10 adet (2013-2022) istatistik verisi olmak üzere

web sitemiz üzerinden 185 adet doküman yayımlanmıştır. 

Önümüzde süreçte de inşaat sektörünün iş sağlığı ve güvenli alanında daha iyi bir konuma ulaştırılması için çalışmalarımız devam edecektir. Paydaşlarımıza bu zamana kadar gösterdikleri destekler için teşekkür ediyor, 2024 yılının inşaat sektörü ve ülkemiz için hayırlı geçmesini temenni ediyoruz.

'Güvenliğimizi Birlikte İnşa Edelim'